top of page

Amaç

Nörolojik bozukluklar her yaÅŸ grubunda meydana gelebilmektedir ve farklı yaÅŸ gruplarında farklı yaygınlığına sahiptir. Bu hastalıklara baÄŸlı olarak her yaÅŸta iletiÅŸim baÅŸta olmak üzere, beslenme-yutma bozukluklarını da içeren birçok klinik durum ortaya çıkmakta ve bu sorunlar hastalar, aileler ve bakım verenler üzerinde önemli ölçüde yük oluÅŸturarak bireylerin yaÅŸam kalitelerini etkilemektedir (Nasios vd., 2022). Nörolojik bozukluklar arasında dejeneratif hastalıklar (Parkinson hastalığı, demans, amyotrofik lateral skleroz, huntington hastalığı vd.), demiyelinizan hastalıklar (multipl skleroz, Gullian barre vd.), toksik metabolik hastalıklar (Wilson hastalığı vd.), neoplastik hastalıklar, travma, vasküler hastalıklar (inme vd.) yer almaktadır (Duffy, 2013, ss. 71-75).

Ä°letiÅŸim sözel ve sözel olmayan yöntemleri içeren ÅŸemsiye bir terim olup; dil, konuÅŸma ve biliÅŸsel iletiÅŸimi içermektedir.Ä°letiÅŸimin bu alt tiplerinin nörolojik bozukluklarda etkilenmesi öngörülmekte ve bu durum nörojenik iletiÅŸim bozuklukları adı altında incelenmektedir. Nörojenik iletiÅŸim bozuklukları; nörolojik konuÅŸma bozuklukları (motor konuÅŸma bozuklukları: dizartri ve apraksi), nörojenik kekemelik, nörojenik dil (afazi) ve biliÅŸsel-iletiÅŸimsel bozukluklarından oluÅŸmaktadır (Duffy, 2013, ss. 26). Bu sınıflandırmada vokal fold paralizisi ve spazmodik disfoni gibi ses bozuklukları dizartri tiplerine dahil edilmiÅŸtir (Duffy, 2013, ss. 23). Nörojenik iletiÅŸim ve yutma bozukluklarından en sık görülen tipi dizartridir (Duffy, 2013, ss. 23; Jani ve Gore, 2014). Bunu disfaji ve afazi izlemektedir (Jani ve Gore, 2014).

Ä°letiÅŸim ve yutma bozukluklarının yönetimi için farmakolojik yöntemler mevcut deÄŸildir. Bozuklukların deÄŸerlendirme ve müdahalesinde dil ve konuÅŸma terapistleri, nörologları, kulak burun boÄŸaz hekimleri gibi multidisipliner ekip yaklaşımlarının önemi vurgulanmaktadır (Nasios vd., 2022).Dil ve konuÅŸma terapistlerinin nörojenik bozukluklarda çalışması, bireylerin iletiÅŸim becerilerini geliÅŸtirmelerine, dil ve konuÅŸma becerilerini iyileÅŸtirmelerine, yutma güvenliÄŸini saÄŸlamalarına ve yaÅŸam kalitelerini arttırmalarına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, terapistler bireylere ve ailelere destek ve danışmanlık sunarak, nörojenik bozukluklarla baÅŸa çıkma sürecinde önemli bir rol oynamaktadırlar. Dil ve konuÅŸma terapistlerine nörojenik bozuklukların eÄŸitiminin verilmesi, etkin ve bireyselleÅŸtirilmiÅŸ müdahalelerin oluÅŸturulmasını ve danışmanlık yapmasını saÄŸlamaktadır.

Ülkemizde dil ve konuÅŸma terapistlerinin nörojenik iletiÅŸim ve yutma bozuklukları ile ilgili algı ve tutumlarına yönelik yapılan çalışmalarda mezun terapistlerin nörolojik hastalıklar ve iliÅŸkili bozukluklara dair bilgi düzeylerinin, farkındalıklarının ve özgüvenlerinin yetersiz olduÄŸu görülmüÅŸtür (Parlak ve Köse 2023, Gölaç vd. 2022). Planlanan bu etkinlik kapsamında farklı üniversitelerin Dil ve KonuÅŸma Terapisi lisans programındaki 4. sınıf öÄŸrencilerin ve mezun terapistlerin, alanında uzman farklı eÄŸitmenlerden nörojenik hastalıklarda yaygın olarak görülen nörojenik iletiÅŸim ve yutma bozukluklarına dair çeÅŸitli yaklaşım ve bakış açılarını görmeleri, farkındalık ve uzmanlıklarını geliÅŸtirmeleri amaçlanmaktadır. EÄŸitimin baÅŸarı ile gerçekleÅŸmesi sonucunda bu alanda çalışan dil ve konuÅŸma terapistlerinin artması ve alandaki boÅŸluÄŸun giderilmesi öngörülmektedir. Böylelikle nörojenik iletiÅŸim ve yutma bozuklukları olan danışanların  erken dönemden itibaren biliÅŸ, dil, konuÅŸma, ses ve yutma becerilerinin deÄŸerlendirilip terapiye baÅŸlanması saÄŸlanabilir, kiÅŸilerin bağımsızlık düzeyleri ve yaÅŸam kaliteleri artabilir.

Beyin Taramaları
X- Işınları baktığımızda Doktorlar

Kapsam

  • Katılımcılar dil ve konuÅŸma ile iliÅŸkili beyin alanlarının yapısal ve iÅŸlevsel özelliklerini, nörobiyolojisini ve nörobilim temellerini öÄŸrenirler.

  • Katılımcılar nörolojik bozuklukların nedenleri, mekanizmaları ve etkileri hakkında detaylı bilgi edinir.

  • Katılımcılar nörojenik bozukluklarda (örneÄŸin Parkinson, Multple Skleroz) görülen ses bozukluklarının deÄŸerlendirme ve terapisi hakkında bilgi edinir.

  • Katılımcılar nörojenik bozukluklarda (örneÄŸin Ä°nme, Parkinson, Serebral Palsi) görülen yutma bozuklukları deÄŸerlendirme ve terapisi hakkında bilgi edinir.

  • Katılımcılar nörojenik bozukluklarda (örneÄŸin Alzheimer, Travmatik Beyin Hasarı) görülen biliÅŸsel iletiÅŸim bozukluÄŸunun deÄŸerlendirme ve terapisi hakkında bilgi edinir.

  • Katılımcılar nörojenik nozukluklarda görülen edinilmiÅŸ dil bozukluÄŸunun (afazi) deÄŸerlendirme ve terapisi hakkında bilgi edinir.

  • Katılımcılar nörojenik bozukluklarda görülen motor konuÅŸma bozukluÄŸunun (dizartri ve apraksi) deÄŸerlendirme ve terapisi hakkında bilgi edinir.

  • Katılımcılar nörojenik bozukluklarda görülen akıcı konuÅŸma bozukluÄŸun (nörojenik kekemelik) deÄŸerlendirme ve terapisi hakkında bilgi edinir.

  • Katılımcılar nörojenik bozukluklarda görülen Alternatif ve Destekleyici Ä°letiÅŸim Sisteminin (ADÄ°S) deÄŸerlendirme ve müdahale yaklaşımı hakkında bilgi edinir.

  • Katılımcılar nörojenik bozukluklarla iliÅŸkili dudak damak yarıkları hakkında bilgi edinir.

  • Katılımcılar nörojenik bozuklukları olan hastalarla etkili iletiÅŸim kurma ve hastalara destekleyici ortam saÄŸlama becerilerini geliÅŸtirirler.

  • ​Katılımcılar diÄŸer saÄŸlık profesyonelleriyle (örneÄŸin nörolog, fizyoterapistler) iÅŸbirliÄŸi yaparak multidisipliner bir yaklaşımı benimserler.

Katılımcılar

EtkinliÄŸe Dil ve KonuÅŸma Terapisi bölümü 4. sınıf öÄŸrencileri, lisans mezunu ve/veya lisansüstü eÄŸitim görmekte olan dil ve konuÅŸma terapistleri katılabilecektir.

Katılımcılardan nörojenik bozukluklar ile ilgili en az bir lisans dersi almış olma ÅŸartı aranacaktır.

BaÅŸvurular; baÅŸvuru sahibinin lisans programına yerleÅŸtiÄŸi puan türündeki Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) dikkate alınarak deÄŸerlendirilecektir.

BaÅŸvuru ön koÅŸulu olarak; 4’lük sistem üzerinden en az 3 ortalamaya sahip olan adayların baÅŸvurusu iÅŸleme alınacaktır.

Belgelemek kaydı ile hastanede çalışanlara ve lisans üstü eÄŸitimde nörojenik bozuklar ile ilgili çalışanlara öncelik verilecektir.

Katılımcıların seçiminde deprem bölgesinde yaÅŸadığını veya deprem bölgesinde üniversitelerde eÄŸitim gördüÄŸünü beyan eden öÄŸrencilere baÅŸvuru önceliÄŸi verilecektir.

Katılımcıların belirlenmesinde maksimum çeÅŸitliliÄŸi saÄŸlamak amacıyla üniversite, bölge ve ÅŸehir, cinsiyet gibi özellikler göz önünde bulundurularak dengeli bir dağılım saÄŸlanacaktır.

Katılımcıların TÜBÄ°TAK AraÅŸtırmacı Bilgi Sistemi (ARBÄ°S) veri tabanına kayıtlı olması (https://arbis.tubitak.gov.tr/) ÅŸartı aranacaktır.

Katılımcılar etkinliklere en fazla 5 kez katılabilecek ve etkinliÄŸe kabul edilecek katılımcıların seçiminde baÅŸarı kriteri esas alınacaktır.

Katılımcılar Ä°çin BaÅŸvuru Kriterleri: Katılımcılar 4 kategoride incelenecektir.

Kategori-Lisans 4. Sınıf öÄŸrencileri: Bu kategorideki öÄŸrencilerin Türkiye’deki herhangi bir Üniversitesinin (KKTC’de bulunan üniversiteler de dahil edilmektedir) Dil ve KonuÅŸma Terapisi bölümünde öÄŸrenim görmek ve öÄŸrenimlerinin son yılında olmak ÅŸartı aranmaktadır. Ayrıca öÄŸrencilerin not ortalamalarının en az 3.0 olması gerekmektedir. Tübitak projelerinden herhangi birinde daha önce aktif olarak görev alan veya proje baÅŸvurusu yapan öÄŸrencilerden not ortalaması ÅŸartı aranmayacaktır.

Kategori- Lisans programı mezunları: Bu kategorideki öÄŸrencilerin Türkiye’deki herhangi bir Üniversitesinin (KKTC’de bulunan üniversiteler de dahil edilmektedir) Dil ve KonuÅŸma Terapisi bölümü lisans programından mezun olması ÅŸartı aranmaktadır. Ayrıca öÄŸrencilerin mezuniyet not ortalamalarının en az 3.0 olması gerekmektedir. Tübitak projelerinden herhangi birinde daha önce aktif olarak görev alan veya proje baÅŸvurusu yapan öÄŸrencilerden not ortalaması ÅŸartı aranmayacaktır.

Kategori- Yüksek Lisans (YL) öÄŸrencileri: Bu kategorideki öÄŸrencilerin Türkiye’deki herhangi bir Üniversitesinin (KKTC’de bulunan üniversiteler de dahil edilmektedir) SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve KonuÅŸma Terapisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans programında öÄŸrenimine devam etme ÅŸartı vardır. Bu öÄŸrencilerin not ortalamasının 3.00 ve üstü olması beklenmektedir. Tübitak projelerinden herhangi birinde daha önce aktif olarak görev alan veya proje baÅŸvurusu yapan öÄŸrencilerden not ortalaması ÅŸartı aranmayacaktır.

Kategori-Doktora öÄŸrencileri: Bu kategorideki öÄŸrencilerin Türkiye’deki herhangi bir Üniversitesinin (KKTC’de bulunan üniversiteler de dahil edilmektedir) SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve KonuÅŸma Terapisi Anabilim Dalı Doktora programı öÄŸrenimine devam etme ÅŸartı vardır. Bu öÄŸrencilerin not ortalamasının 3.00 ve üstü olması beklenmektedir. Tübitak projelerinden herhangi birinde daha önce aktif olarak görev alan veya proje baÅŸvurusu yapan öÄŸrencilerden not ortalaması ÅŸartı aranmayacaktır.

 NOT: Tüm katılımcıların TÜBÄ°TAK ARBÄ°S veri tabanına kayıtlı olması zorunludur.

Uygulama yazma
bottom of page